Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересно и любопитно
Автор: rt20 Категория: Забавление
Прочетен: 112246 Постинги: 58 Коментари: 16
Постинги в блога от Април, 2012 г.
             Прозрение за същността на науката

Доказателство за това, че няма „грях“, независимо от това дали има или няма Бог

 Докато си размишлявах за естеството на вселената, ме осени прозрение! Може би ще попитате какво точно беше това прозрение ? Ще ви отговоря така:

 Аз мисля за себе си като за физик, математик и философ, а хората биха ме нарекли „любител“. Както всеки уважаващ себе си мислител, така и аз се стремя към разбирането на всичко около нас. Какво е, как работи и защо. Какво представлява вселената. Главното ми оръжие за разбирането се явява математиката, а философията е стратегът които го управлява.

И така, през тази топла пролетна вечер, аз размишлявах над различни физични въпроси и тогава ме осени. (Долуописаното е предадено с прости думи, а не с физичните и математически разбирания.)

 

И какво, АКО все пак тази вселена е създадена от Бог? Посредством примерно големия взрив (начинът всъщност НЯМА значение). Всъщност, вселената има начало (тази вселена) и според Occam"s razor, е много по-вероятно нещо/някои/Бог да я е създал, отколкото не.

(няма да се опитвам да доказвам по – горното, особено пък след като започва със „ако“)

 

Още от древни времена хората са казали „ако знаем всички физични формули, и траекториите, енергиите и изобщо данните за всичко във вселената, ние ще можем да предвидим всичко което е било и което ще бъде“ Това обаче означава, че може би Бог е знаел съдбата на всичко и всеки още по времето когато е създавал вселената, така да се каже, още преди да „натисне копчето“.

 

Настоящето зависи от миналото,

а то е непроменяемо,

следователно бъдещето е предопределено.

 

Това по никои начин не значи, че нашият избор няма значение, напротив – Бог е чул молитвите ни още преди да е създал вселената : ) Той е имал свободата да я нареди така, че желанията на един човек да не пречат на друг. Искам планината 20 км на север? ОК няма проблеми. Ама тя ще сгази хората .. НЕ няма понеже това желание се изпълнява още преди да я има планината и земята и дори вселената. Тоест ние имам пълна свобода на волята. Защо тогава има войни и болести и прочие и други „лоши“ неща ?

Първо искам да поясня, че в основата на всяка религия стой идеята, че човек всъщност не умира, а може би отива на едно „по-добро“ място или поне се преражда. Което означава, че болестите не са проблем. Защо обаче някои се разболяват, а други не ? Моето лично мнение е, че хората някои ден ще победят болестите и войната и ще тогава ще започне една нова ера на земята, но дотогава, тези „Стихии“ ни учат.

 

 

За войните обаче са си виновни самите хора. За да разберем войните, трябва да разберем „властта“ и как точно хората дават власт на своите управници.

 

Тук ще приложа едно мое есе относно свободата:

 

Моята представа за свободата

 

Какво е определението за свобода ? „Състояние в което си свободен от ограничения“. Има безброи фактори които ограничават свободите ни, от което следва, че свободата е стремеж, които не може да бъде напълно достигнат. Затова обикновено се има в предвид, една относителна свобода, в дадена област.

 

Свободата на един човек, почти винаги ограничава свободата на друг. Затова и правото (Българско, Европейско.. и т.н), разглежда неща като: Свобода на словото, свобода на вероизповеданието, свобода на съвестта и т.н. Като целта е да се регулират естествените ни наклонности да ограничаваме чуждата свобода. Защо изпитваме нуждата да ограничаваме другите ? Защото техните разбирания, често са, или потенциално са, ограничения на нашата свобода.

 

Защо хората се отказват от някои свой свободи ? Отговорът е уникално прост: Отказват се от някои свободи, с цел да получат повече свобода!

 

Представата за свободата е доста сложна и няма как да бъде разгледана в едно есе, нито пък може да бъде разбрана от неспециалисти. Затова само можем да наблегнем на някои от най-важните и прости положения:

 

Свободата е състояние което никога не може да бъде напълно достигнато, но към което се стремим.

Другите хора ограничават нашите свободи.

Често, се налага да се откажем от едни свободи, за да получим повече свобода.

При взаимодействието между хората, ние винаги имаме конфликт на свободи, което налага познаването и ползването на Теорията на игрите (най-просто казано: Действията ни зависят от тези на останалите, а целта е да извлечем максимална полза. Развита първоначално като средство за обяснение на икономическото поведение, теорията на игрите сега се използва в почти – всички научни области от биология до философия. Животът на лауреата на Нобелова награда и специалист в областта на теорията на игрите Джон Наш е тема на игралния филм от 2001 г. „Красив ум“.)

 

 

Стремежът ни към свобода, е причината за прогресът на човечеството. Дори и най-простият исторически анализ показва, че науката ни дава свободи, а политиката и религията ни ги отнема. По дефиниция: „Властта не се взема, а дава“ тоест ние даваме свободите си доброволно, както изяснихме по – горе: надявайки на повече свободи. В резултат на този процес, ограниченията ни се увеличават всяка година, както и нещата които можем да вършим. Или с други думи, сумата на възможните действия, на средностатистическият човек, се е увеличила многократно за последните хиляда години. Като тенденцията е, тази сума да продължава да расте. От това следва, че свободите ни като цяло се увеличават. Анализите на този процес, недвусмислено показват, че най-голям ефект за това повишаване на свободите, има общото ниво на образованието.

 

 

Логично, ако има Бог то религията трябва трябва да съществува. Обаче на практика религиите бавно залязват. Което означава, че се налага някаква промяна. Аз предлагам религията да се §§§§ с образованието. Образованието в момента търпи огромен възход. Всички – от обикновеният човек, до държавните глави го намират за важно и незаменимо!

А и аз вярвам, че духовният път на човечеството е тясно свързан с пътят на науката. Тя ни приближава да Бога. Колкото повече разбираме (това е науката), толкова повече данни получаваме за творението Божие. Което автоматично ни доближава до Бога! Това обаче е дълъг път...

 Тук икам да вмъкна и една връзка към сайт с безплатни аудиокниги http://free-audio-books.info/

Категория: Други
Прочетен: 1702 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.08.2013 12:28
Търсене

За този блог
Автор: rt20
Категория: Забавление
Прочетен: 112246
Постинги: 58
Коментари: 16
Гласове: 19
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Блогрол