За лечебните качества на чесъна се споменава още в египетски папируси, на възраст над четири хиляди години, в Библията, в свещените книги на древна Индия и Китай. Популярността на чесъна по нашите земи е не по-малка, отколкото на Изтока и Юга. Древните народи, с негова помощ, са се лекували от заразни болести, включително и чума, разни други заболявания и от ухапване на змии.
Отдавна се смята, че хора, редовно употребяващи чесън в храната си, се отличават със смелост, мъжество, отлично здраве, повишени репродуктивни способности. Чесънът притежава мощно антибактериално действие. Намиращото се в състава му лекарствено вещество алицин, разредено дори в пропорция 1:125 000, възпрепятства развитието на множество болестотворни бактерии, в това число и на причинителите на тифа. Пресният сок от чесън е бил използван за лечение на рани по време на военни действия. Изследването на алицина е показало, че спектърът му на влияние върху болестотворните бактерии е по-широк, дори от този на пеницилина.
Още в тук