Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на rt20
Име:
rt bg

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
1
Последни постинги
             Прозрение за същността на науката

Доказателство за това, че няма „грях“, независимо от това дали има или няма Бог

 Докато си размишлявах за естеството на вселената, ме осени прозрение! Може би ще попитате какво точно беше това прозрение ? Ще ви отговоря така:

 Аз мисля за себе си като за физик, математик и философ, а хората биха ме нарекли „любител“. Както всеки уважаващ себе си мислител, така и аз се стремя към разбирането на всичко около нас. Какво е, как работи и защо. Какво представлява вселената. Главното ми оръжие за разбирането се явява математиката, а философията е стратегът които го управлява.

И така, през тази топла пролетна вечер, аз размишлявах над различни физични въпроси и тогава ме осени. (Долуописаното е предадено с прости думи, а не с физичните и математически разбирания.)

 

И какво, АКО все пак тази вселена е създадена от Бог? Посредством примерно големия взрив (начинът всъщност НЯМА значение). Всъщност, вселената има начало (тази вселена) и според Occam's razor, е много по-вероятно нещо/някои/Бог да я е създал, отколкото не.

(няма да се опитвам да доказвам по – горното, особено пък след като започва със „ако“)

 

Още от древни времена хората са казали „ако знаем всички физични формули, и траекториите, енергиите и изобщо данните за всичко във вселената, ние ще можем да предвидим всичко което е било и което ще бъде“ Това обаче означава, че може би Бог е знаел съдбата на всичко и всеки още по времето когато е създавал вселената, така да се каже, още преди да „натисне копчето“.

 

Настоящето зависи от миналото,

а то е непроменяемо,

следователно бъдещето е предопределено.

 

Това по никои начин не значи, че нашият избор няма значение, напротив – Бог е чул молитвите ни още преди да е създал вселената : ) Той е имал свободата да я нареди така, че желанията на един човек да не пречат на друг. Искам планината 20 км на север? ОК няма проблеми. Ама тя ще сгази хората .. НЕ няма понеже това желание се изпълнява още преди да я има планината и земята и дори вселената. Тоест ние имам пълна свобода на волята. Защо тогава има войни и болести и прочие и други „лоши“ неща ?

Първо искам да поясня, че в основата на всяка религия стой идеята, че човек всъщност не умира, а може би отива на едно „по-добро“ място или поне се преражда. Което означава, че болестите не са проблем. Защо обаче някои се разболяват, а други не ? Моето лично мнение е, че хората някои ден ще победят болестите и войната и ще тогава ще започне една нова ера на земята, но дотогава, тези „Стихии“ ни учат.

 

 

За войните обаче са си виновни самите хора. За да разберем войните, трябва да разберем „властта“ и как точно хората дават власт на своите управници.

 

Тук ще приложа едно мое есе относно свободата:

 

Моята представа за свободата

 

Какво е определението за свобода ? „Състояние в което си свободен от ограничения“. Има безброи фактори които ограничават свободите ни, от което следва, че свободата е стремеж, които не може да бъде напълно достигнат. Затова обикновено се има в предвид, една относителна свобода, в дадена област.

 

Свободата на един човек, почти винаги ограничава свободата на друг. Затова и правото (Българско, Европейско.. и т.н), разглежда неща като: Свобода на словото, свобода на вероизповеданието, свобода на съвестта и т.н. Като целта е да се регулират естествените ни наклонности да ограничаваме чуждата свобода. Защо изпитваме нуждата да ограничаваме другите ? Защото техните разбирания, често са, или потенциално са, ограничения на нашата свобода.

 

Защо хората се отказват от някои свой свободи ? Отговорът е уникално прост: Отказват се от някои свободи, с цел да получат повече свобода!

 

Представата за свободата е доста сложна и няма как да бъде разгледана в едно есе, нито пък може да бъде разбрана от неспециалисти. Затова само можем да наблегнем на някои от най-важните и прости положения:

 

Свободата е състояние което никога не може да бъде напълно достигнато, но към което се стремим.

Другите хора ограничават нашите свободи.

Често, се налага да се откажем от едни свободи, за да получим повече свобода.

При взаимодействието между хората, ние винаги имаме конфликт на свободи, което налага познаването и ползването на Теорията на игрите (най-просто казано: Действията ни зависят от тези на останалите, а целта е да извлечем максимална полза. Развита първоначално като средство за обяснение на икономическото поведение, теорията на игрите сега се използва в почти – всички научни области от биология до философия. Животът на лауреата на Нобелова награда и специалист в областта на теорията на игрите Джон Наш е тема на игралния филм от 2001 г. „Красив ум“.)

 

 

Стремежът ни към свобода, е причината за прогресът на човечеството. Дори и най-простият исторически анализ показва, че науката ни дава свободи, а политиката и религията ни ги отнема. По дефиниция: „Властта не се взема, а дава“ тоест ние даваме свободите си доброволно, както изяснихме по – горе: надявайки на повече свободи. В резултат на този процес, ограниченията ни се увеличават всяка година, както и нещата които можем да вършим. Или с други думи, сумата на възможните действия, на средностатистическият човек, се е увеличила многократно за последните хиляда години. Като тенденцията е, тази сума да продължава да расте. От това следва, че свободите ни като цяло се увеличават. Анализите на този процес, недвусмислено показват, че най-голям ефект за това повишаване на свободите, има общото ниво на образованието.

 

 

Логично, ако има Бог то религията трябва трябва да съществува. Обаче на практика религиите бавно залязват. Което означава, че се налага някаква промяна. Аз предлагам религията да се §§§§ с образованието. Образованието в момента търпи огромен възход. Всички – от обикновеният човек, до държавните глави го намират за важно и незаменимо!

А и аз вярвам, че духовният път на човечеството е тясно свързан с пътят на науката. Тя ни приближава да Бога. Колкото повече разбираме (това е науката), толкова повече данни получаваме за творението Божие. Което автоматично ни доближава до Бога! Това обаче е дълъг път...

 Тук икам да вмъкна и една връзка към сайт с безплатни аудиокниги http://free-audio-books.info/

Категория: Други
Прочетен: 1211 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.08.2013 12:28
  Какви подаръци харесват СКОРПИОНИТЕ?


Скорпионите (24 октомври – 22 ноември) се намират във властта на Водата. Какви ли не хора се раждат под този знак! Да вземем мъжете – като че ли са два типа. Единият – светски, открит, силен духом, волеви, действа праволинейно, вървящ право напред. Другият тип е негов лукав събрат – действа хитро и към целта върви винаги по околни пътища. Много исторически личности са от тази зодия – Людовик Осемнадесети, Михаил Ломоносов, Волтер…

Жените-Скорпионки практически са винаги притегателни и привлекателни. Природата ги е надарила с тънък ум и таланти. Не само в сферите на науката и изкуството, но и в лоното на любовта. Скорпионът е най-сексуалният знак. Любовта му е най-дълбока и силна. Те са много изкусни и страстни в любовта.

Категория: Забавление
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове: 1
 Какви подаръци харесват Стрелците? Стрелците (23 ноември – 21 декември) са във властта на всемогъщия Огън. Този безпокоен елемент не дава мира и покой на подвижните Стрелци. Още от детството ги примамва синята далечина. Под този зодиакален знак са родени най-много пътешественици. Когато сте запознати с тази черта, можете лесно да намерите подарък, полезен за пътешествия – раница, лодка, бинокъл, пътна чанта или …глобус! Още по-добре е ако подарите на вашия Стрелец пътешествие в някоя нова, непосетена още страна. На моден курорт или на планина. Всякаква разходка ще му хареса. Дори откритият отново роден край ще достави удоволствие на Стрелеца. Най-много Стрелците обичат да планират. Те са и мечтатели, но не и безплодни. Обичат действието, активността и още … обичат да говорят! Да говорят и да говорят. Подарете им микрофон. Органайзер. Делови дневник. Красив календар. Стрелците са надарени с изострено чувство за собствено достойнство и силна воля. Те са откровени и праволинейни, смели... 
Прочети целия материал
Категория: Забавление
Прочетен: 1032 Коментари: 0 Гласове: 1
 Какви са тайните за развитието на паметта? Паметта е свойство на човешкия мозък, без което трудно можем да си представим човешкия живот. Всички ние се раждаме със заложена у нас възможност да запомняме различни събития. Но съществуват и хора с феноменална памет и всеки един от нас е чувал за такива. Те запомнят огромно количество информация, която могат да възпроизвеждат много бързо. В редки случаи това е природен дар, а в повечето случаи е резултат от определени тренировки и целенасочено развитие на паметта. Един човек, който има добра памет, притежава редица предимства. Добрата памет позволява: -по-добре да се учите, по-лесно да изучавате нещо ново, да задълбочавате и увеличавате знанията си; -ефективно да работите и оперирате с по-голям обем информация; -по-бързо да разработвате нови идеи и стратегии; -да се съхранят знанията колкото се може по-добре и възможност за оперативно им използване според вашите нужди; -съхранявайки информацията за всички срещи, мероприятия и важни събит... 
Прочети целия материал
Категория: Забавление
Прочетен: 1072 Коментари: 0 Гласове: 1
 Шам-фъстък Шам-фъстъкът е бил известен още от праисторически времена и още тогава са започнали да го отглеждат. Днес шам-фъстък се отглежда в Иран, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и други Средиземноморски страни, в Азия, Австралия, Северо-Западна Африка, на Кавказ и Крим. Приблизително половината от световния добив на пазара се доставя от Турция. Храсти от диво растящ шамфъстък са се съхранили В Таджикистан, Узбекистан, Туркмения и Киргизия. Шам-фъстъкът представлява невисоко дърво, раждащо орехоподобни плодове. Когато те узреят, меката част изсъхва, а костилката се разцепва на две половини, откривайки ядката. При някои разновидности костилката не се разцепва, а това правят изкуствено – механически. В магазините обикновено продават печени солени ядки. Според мнението на специалистите по хранителни продукти, шам-фъстъкът е високо-калоричен и съдържа необходимите за хората витамини, аминокиселини и минерални вещества. От витамините, съдържащи се в ядките, по съдържание се открояв... 
Прочети целия материал
Категория: Забавление
Прочетен: 1031 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: rt20
Категория: Забавление
Прочетен: 82907
Постинги: 58
Коментари: 15
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол